Geschiedenis

De Groninger Studenten Budo Vereniging de Mattekloppers is een studentensportvereniging waar ju jitsu, judo, en systema beoefend wordt. In het verleden werd ook karate beoefend. Vooral op judogebied zijn de Mattekloppers bekend, met bijvoorbeeld deelname aan de Olympische Spelen. De Mattekloppers is aangesloten bij de ACLO en bestaat sinds 1968. In principe staat het lidmaatschap alleen open voor studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool.

Vanuit het driekoppige bestuur, ondersteund door vijf commissarissen, wordt onder meer een blad “De Klopgeest” uitgebracht en worden er een aantal borrels en workshops georganiseerd. Voor mensen zonder enige vechtsportervaring worden er diverse beginnerscursussen gehouden, zodat nieuwelingen in deze wereld op hun eigen niveau met een vechtsport kunnen beginnen.

Op 15 januari 1968 is de G.S.B.V. de Mattekloppers te Groningen opgericht. Aanvankelijk was G.S.B.V. de Mattekloppers een budovereniging, door de toevoeging van Systema in het seizoen ’06-’07 is er sprake van een vechtsportvereniging. Inmiddels is het ledenaantal toegenomen tot ongeveer 140.

In het verleden hebben wedstrijdjudoka’s van de Mattekloppers op nationaal en op internationaal gebied goede prestaties neergezet. Zo heeft Matteklopper Karin Kienhuis meegedaan met de Olympische Spelen en ook andere judoka’s hebben op internationale wedstrijden als WK’s en EK’s goede prestaties neergezet. De laatste tijd doen de wedstrijdjudoka’s van de Mattekloppers het vooral op nationaal gebied goed. Zo werden er bij het NK voor heren senioren in 2008 twee podiumplaatsen behaald door Mattekloppers. Daarnaast is er in 2010 en 2011 een nationale titel behaald. In 2012 een tweede plek en twee vijfde plaatsen op nationaal niveau. Internationaal gezien werd er in 2012 een derde plek op een World Cup gehaald. Ook in teamverband, zowel bij het herenteam als bij mixteams, draaien de Mattekloppers met de top van Nederland mee.

Respect all – Fear none